Union eller undergang

Er afholdtAflystEr afholdtman13mar19:30man21:15Union eller undergangI årene efter 1864 var der stærke kræfter, som stræbte efter at samle Sverige, Norge og Danmark i en union.

Beskrivelse

I 1864 erklærede Otto von Bismarck sig for ”meget stærk skandinav”. Den preussiske politiker, der forenede Tyskland, var også parat til at
samle Skandinavien. Det samme var Napoleon III og dronning Victoria. Frygten for undergang fik radikale revolutionære, fremtrædende politikere og kongelige til at stræbe efter at samle Sverige, Norge og Danmark i en union. Skandinavismen blev dog aldrig til virkelighed. Det har fået historikere til at afskrive den som en sværmerisk fantasi, mens de har set de tre skandinaviske nationalstater som historiens uundgåelige afslutning.
I foredraget fortæller Rasmus Glenthøj en helt anden historie og viser alvorlige planer om statskup, krig, bortførelse af den danske kongefamilie, revolution og indsættelse af Sverige og Norges konge på den danske trone.
Foredraget bygger på den aktuelle bog Union eller undergang (2021), som Glenthøj har skrevet sammen med sin norske kollega Morten Nordhagen Ottosen.

Folkeuniversitetet serverer kaffe og te.

Rasmus Glenthøj er lektor i historie ved SDU og en flittig formidler af historie i offentligheden. Han har bl.a. skrevet ‘1864’, ‘Skilsmissen – Dansk og norsk identitet før og efter 1814’ og sammen med Morten Ottosen ‘1814’ og ‘Union eller undergang’. Rasmus Glenthøj har modtaget flere priser for sit forfatterskab.

Tid

Mandag 13/3 kl. 19:30 - 21:15

Køb billet

Billetter refunderes ved afbud senest kl. 9.00 på arrangementsdagen. Ring eller send SMS til tlf. nr. 6146 3506.

Aflyst

Billetter er ikke længere til salg!