Kvantefysikkens fænomener

Er afholdtEr afholdtman05feb19:30man21:15Kvantefysikkens fænomenerKan man være flere steder på en gang - ja, i kvantefysikken kan man

Beskrivelse

Kvantefysikken er for mange både fascinerede og utilnærmelig – fascinerende fordi dens fænomener strækker sig ud over det, vores sædvanlige erfaringsbaserede begreber og intuition kan rumme, og samtidig utilnærmelig fordi den kun til fulde lader sig beskrive med kvantemekanikkens abstrakte matematiske sprog. Men det skal ikke afholde os fra at prøve, og dette foredrags fokus vil være på at udfolde nogle af kvantefysikkens centrale fænomener og give en indsigt i den mikroskopiske verden af tilfældigheder, som de udspiller sig i.

Kvantemekanikken vendte op og ned på det naturvidenskabelige verdensbillede, ikke mindst i kraft af den fundamentale rolle den gængse fortolkning af teorien tilskriver sandsynligheder samt afkaldet på en underliggende årsag-virkningssammenhæng. Samtidig kan der være sammenhænge mellem kvantefysikkens tilfældige begivenheder, der er stærkere end hvad nogen klassisk fysisk teori tillader. Det kan synes paradoksalt, men i sidste ende er det empirien der har det sidste ord, og kvantemekanikkens forudsigelser er til dato uantastede.

Foredraget vil præsentere og diskutere ovenstående emner gennem en kombination af greb tilbage i den tidlige kvantemekaniks tankeeksperimenter og koblinger til den moderne forsknings eksperimentelle udforskning af kvantefysikkens fænomener.

Folkeuniversitetet serverer kaffe og te.

Ulrich Hoff er ph.d i kvantefysik og har gennem en årrække arbejdet som forsker ved Institut for Fysik, Danmarks Tekniske Universitet, hvor han også indtil for nylig var en del af styregruppen for grundforskningscentret Center for Macroscopic Quantum States.
Han arbejder nu som Quantum Engagement Specialist i startup-virksomheden Kvantify, der udvikler kvantealgoritmiske løsninger til de allerhårdeste beregningsproblemer.
Ulrich Hoff er en ivrig videnskabsformidler, både som foredragsholder, populærvidenskabelig skribent og medforfatter til en række naturvidenskabeligt inspirerede børnebøger og grafiske romaner.

Tid

mandag d. 5/2 kl. 19:30 - mandag d. 5/2 kl. 21:15(GMT+01:00)

Sted

Regionshuset Viborg

Skottenborg 26, Indgang C fra p-pladsen ved Tingvej

Køb billet

Billetter er ikke længere til salg!