['Jysg]

Er afholdtEr afholdtman30okt19:30man21:15['Jysg]En rejse gennem de jyske dialekter

Beskrivelse

Sprog er en vigtig del af vores identitet. Vi er det sprog, vi taler. Vores sprog fortæller, hvem vi er. Det afslører, hvor vi kommer fra. Til trods for at vi taler mere og mere ens i dag, er jysk forskelligt, alt efter om jyden taler nuerenfywrs, er wæsterfræ’, bor i Kro·njylland eller, ikke mindst, i Synnejylland.
De forskellige jyske dialekter har deres egen udtale. F.eks. siger nordjyden hwa med tydeligt h foran, mens sønderjyden siger va, næsten ligesom på rigsdansk. De har deres egen grammatik, fx siger vestjyden æ hus for det, østjyden kalder for huset.
I mit oplæg tager jeg lytterne med på en rejse igennem det danske sprogsamfunds historie og viser, hvordan jysk har udviklet sig, eller snarere er blevet afviklet. Jeg inddrager også nogle af nutidens lyspunkter, hvor jysk bruges i sange og ude på det store internet. Endelig fortæller jeg min personlige historie om, hvorfor jysk er interessant, og hvordan sådan en tænkepause kommer i stand og hvilke videnskabelige undersøgelser, den baserer sig på.

Folkeuniversitetet serverer kaffe og te

Inger Schoonderbeek Hansen er lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, Hun er centerleder af Peter Skautrup Centret for Jysk Dialektforskning, hvor hun bl.a. er med til at redigere Jysk Ordbog. Hun forsker i sprogforandring i Danmark og har bl.a. skrevet om en undersøgelse af jyders meninger om og holdninger til forskellige sproglige varieteter i ”Findes der en særlig jysk sprogidentitet?”, Nydanske Sprogstudier 61. Hun skriver regelmæssigt på lingoblog.dk. F.eks. har hun anmeldt børnebogen Mien føest tusi or på wæjlbomol.
Foredraget er baseret på bogen [‘Jysg], som er udgivet i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag.

Foto: Anders Bach

Køb billet

Billetter er ikke længere til salg!