Kaffe - sundhed og sygdom
lør30nov12:00lør15:00Kaffe - sundhed og sygdomDen evige stimulans i vores liv og historie
Beskrivelse
Først i 1600-tallet når kaffen til Danmark. Den var fra begyndelsen en yndet kongedrik og en drik for det bedre borgerskab, men forbudt for bønder. Den har været en mangelvare
Beskrivelse
Først i 1600-tallet når kaffen til Danmark. Den var fra begyndelsen en yndet kongedrik og en drik for det bedre borgerskab, men forbudt for bønder. Den har været en mangelvare under krige. Og den er blevet brugt af afholdsbevægelsen til at dæmme op for drukkenskab.
Danskerne drikker kaffe, fra de står op, til de går i seng. Kaffedrikning får dog ofte en advarende finger med på vejen. Det hævdes, at kaffe er usundt, øger risikoen for kræft, hjertekarsygdomme og diabetes samt øger dødeligheden. Er det korrekt? Kjeld Hermansen kigger myterne efter i sømmene og fortæller også om sin egen forskning i kaffe og diabetes.
”Tak for kaffe,” siger vi om noget, der er vildt – og det er egentlig mærkeligt. Kaffen kværner nemlig overalt i vores liv, og kær mokka har mange navne. Når vi barsler og begraver, drikker vi den sort, irsk eller tyrkisk. Kjeld Hermansen brygger historien om de sorte dråbers stimulans af krop og kultur. For kaffebærrets kerner stempler trætheden i bund, skænker bedre helbred og maler minutter af maratontiden. Og det hele starter med en ged i Etiopien.
Efter foredraget står vi klar med kaffebord – og te.
Kjeld Hermansen blev læge i 1971. Er speciallæge i intern medicin og speciallæge i hormonsygdomme og diabetes. Overlæge ved Aarhus Amtssygehus 1991-2019 og adjungeret professor ved Københavns Universitet siden 2006. Han har været en af krumtappene i en række større nationale og internationale forskningsprojekter om ernæring og diabetes. Medforfatter til de nyeste europæiske guidelines om kost til personer med diabetes. Forfatter til tænkepausen “Kaffe” fra 2023.
Tid
Lørdag 30/11 kl. 12:00 - 15:00