Fremtidens proteinforsyning for mennesker og dyr
Beskrivelse
Kan vi dyrke proteiner nok til mad og foder i Danmark? I dag importerer vi sojabønner som proteinkilde til både fødevare- og foderfremstilling, men vi har behov for at øge
Beskrivelse
Kan vi dyrke proteiner nok til mad og foder i Danmark? I dag importerer vi sojabønner som proteinkilde til både fødevare- og foderfremstilling, men vi har behov for at øge selvforsyningen i Danmark og Europa. Besøget på Foulum vil omhandle de klima- og miljømæssige gevinster ved en øget lokal produktion af plantebaseret protein. Vi besøger bioraffinaderiet, hvor forskerne arbejder på at udvinde proteiner og andre biologiske byggesten af græs, så de kan spises af mennesker eller indgå i foder til grise eller fjerkræ. I marken ser vi på, hvordan bæredygtig græsbiomasse produceres ved at øge diversiteten af plantearter i græsmarken, og vi ser på forsøg med bælgfrugter til human konsum –herunder om det er muligt at dyrke sojabønner i Danmark.
Arrangementet vil bestå af oplæg, en kort pause med en sandwich og vand, og en gåtur udenfor (husk passende tøj + fodtøj).
Dette arrangement indgår som en del af den landsdækkende Folkeuniversiteternes dag.
Lene Stødkilde-Jørgensen er Ph.d. og lektor i bioraffinering og foderfremstilling og har som forsker ved institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab gennem en årrække arbejdet med alternative proteinkilder.
Jim Rasmussen er Ph.d. i kulstof- og kvælstofkredsløb i græsmarker og har gennem en årrække arbejdet med bælgplanter både direkte til human konsum og til foder og bioraffinering. Forsker ved Institut for Agroøkologi.
Tid
Mandag 02/9 kl. 17:00 - 20:00
Sted
Forskningscenter Foulum (Hovedindgangen)
Blichers Alle 20, 8830 Tjele