Jul og julemad - før og nu

lør02dec10:00lør13:00Jul og julemad - før og nuFisk, kål og sul til jul i middelalderen og den dag i dag

Beskrivelse

I middelalderen skulle danskerne gennem den 40 dage lange julefaste, som sluttede 24. december. Her bestod maden af fisk, hvis der ellers var råd til andet end kål og grød.
Det var der bl.a. hos biskoppen af Linkøbing, hvis faste- og julemenu vi kender. Den kunne f.eks. stå på spegelaks, stegt sild og ål med sennep, finske gedder eller anden tørfisk. Når julen kom, var det tid til sulemad. Og menuen bestod således både af fiske- og kødretter, ganske som den gør i dag i mange hjem. Biskoppen i Linkøbing kunne finde på at spise grovsteg af kokød med pudder, blodsuppe eller vildtbrad med sod, nyrøgt fårekød og medister og gammelost med frugt.
Jesper Hjermind og Pia Lindgreen leverer et causeri om gamle og nye juleskikke – i ord, billeder og sang (alle synger med).

Folkeuniversitetet serverer en let juleanretning efter foredraget


Jesper Hjermind
har i mange år, indtil 2023, været arkæolog på Viborg Museum, hvor han i de senere år bl.a. har stået for udgravningerne i de 5 Halder.

Pia Lindgreen, der er pædagog, har medvirket ved mange af Jespers bogudgivelser.
I slutningen af 2023 udkommer bind 2 i deres lille bogserie om danske helligdage og folkelige fester. Bindet dækker primært juletiden fra St. Luciadag til helligtrekonger med hovedvægten på juletylvten – det vil sige de 12 dage fra 25. december til 6. januar.

Tid

lørdag d. 2/12 kl. 10:00 - lørdag d. 2/12 kl. 13:00

Sted

Regionshuset Viborg

Skottenborg 26, Indgang C fra p-pladsen ved Tingvej

Køb billet

Pris kr.200,00

Hvor mange billetter? -1 +

Pris i alt kr.200,00

32 Billetter tilbage!

Titel