Fra afmagt til almagt - om danske statsministre

lør26mar10:00lør15:00Er afholdtEr afholdtFra afmagt til almagt - om danske statsministreDanske statsministre har gennem tiden tiltaget sig mere og mere magt bl.a. over udenrigspolitikken

Fra afmagt til almagt - om danske statsministre

Beskrivelse

Læser man Grundloven bogstaveligt, kan man tro, at statslederen er en “konge”. “Kongen” udskriver folketingsvalg, og han udnævner og afskediger ministrene. Han kan fremsætte forslag for Folketinget. Han kan føre krig – dog skal han straks forelægge det for Folketinget. Men det er jo statsministeren, der har fået det meste af kongens magt.

Vi skal høre om, hvordan statsministre under vigtige kriser har taget det ene og det andet af magtens redskaber fra kongen, men også se nærmere på en række af især den nyere tids statsministre. Helt sikre emner er her Anker Jørgensen, Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen m.fl. De havde meget forskellige betingelser politisk og økonomisk for at regere, og de havde også meget forskellige måder at lede en regering på. Der er dog ingen tvivl om, at statsministrene har fået mere magt over bl.a. andre ministre og over udenrigspolitikken.

Der er ingen servering til dette arrangement, men du er velkommen til at medbringe vand, kaffe, te, frokost m.m.

 

Professor Tim Knudsen har udgivet en række bøger om bl.a. dansk forvaltningshistorie, og nu også et fembindsværk om danske statsministre. De fire første bind udkom i 2020 og 2021. De dækker perioden 1848 til 2001. Et sidste bind er planlagt til at udkomme i efteråret 2022.

 

 

 

 

 

Arrangeret i samarbejde med Viborg Bibliotekerne.

Arrangør

Viborg Folkeuniversitet

Tlf. 61 46 35 06 Holbergsvej 15, 8800 Viborg

Learn More

Tid

lørdag d. 26/3 kl. 10:00 - lørdag d. 26/3 kl. 15:00

Sted

Regionshuset Viborg

Skottenborg 26, Indgang C fra p-pladsen ved Tingvej

Køb billet

Billetter er ikke længere til salg!

Titel