Bajeren kommer

lør22nov10:0013:00Bajeren kommer- dansk ølhistorie

Beskrivelse

Øllet har gennem Danmarkshistorien spillet en kolossal rolle i hverdagslivet. Fra de ældste tider til et stykke ind i 1900-tallet drak alle øl – også børn. Dengang handlede øl om overlevelse, og vand drak man kun i nødstilfælde.
I middelalderen blev omtrent halvdelen af byghøsten brugt til ølbrygning, og der var mange slags øl at vælge imellem. Øl med forskellige urter, stærke øl, øl der smagte af tjære og importerede øl. Og glæden ved øl var så stor, at man ude i Europa talte om de fordrukne danskere. De fleste havde vænnet sig til, at øl var surt eller virkelig surt. Eller som de sagde i Aalborg: Almindeligt, og ”det som værre er”.
De mange århundreders øltradition fik et skud for boven efter 1847, hvor brygger J.C. Jacobsen på Carlsberg lancerede en helt ny øltype, bajeren. Det bajerske lagerøl udraderede over årene de klassiske øltyper, der ofte kun blev holdt i live fordi de var billige og gode at blande med brændevin.

Efter foredraget serverer Folkeuniversitetet øl og smørrebrød.

Allan Leth Frandsen er ølentusiast og historiker. Han var tidligere vicedirektør i Den Gamle By, hvor han var leder af den museumsfaglige afdeling, og bl.a. stod i spidsen for opbygningen af museets 1970’er- kvarter.

Køb billet

Pris kr.200,00

Hvor mange billetter? -1 +

Pris i alt kr.200,00